Strona głównaOpiekaSenior: stary i niedożywiony?

Senior: stary i niedożywiony?

Niedożywienie nie jest tylko problemem krajów Trzeciego Świata, niewystępującym w państwach wysoko rozwiniętych. Światowa Organizacja Zdrowia wymienia niedożywienie jako jedno z poważniejszych zagrożeń dla zdrowia publicznego na całym świecie. Na niedożywienie w szczególności narażeni są seniorzy. Dlaczego? W podeszłym wieku bowiem ryzyko niesamodzielności znacznie wzrasta, a starzeniu się często towarzyszą apatia, depresja czy demencja starcza. A te są sprzymierzeńcami zaniedbywania posiłków lub braku dbałości o właściwe odżywianie.
Senior: stary i niedożywiony? [© Printemps - Fotolia.com] Walka z to jedno z najistotniejszych wyzwań starzejących się społeczeństw. Szacuje się, że w latach 2030–2060 Polska stanie się najstarszym pod względem demograficznym państwem w Europie.

Czym jest niedożywienie?

Według ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) niedożywienie to stan, który jest wynikiem braku wchłaniania lub spożywania substancji żywieniowych. Jeśli utrzymuje się on przez dłuższy czas, wówczas prowadzi do zmiany składu ciała, upośledzenia fizycznej i umysłowej funkcji organizmu oraz wpływa niekorzystnie na proces leczenia. Ważne jest zatem, by nie tylko jeść, ale właściwie się odżywiać.

Skutki niedożywienia seniora

Seniorem jest się średnio 1/3 swojego życia. Co zrobić, by w jesieni życia cieszyć się dobrym zdrowiem? Recepta jest prosta. Zadbać o ruch i właściwe odżywienie. Późny wiek ma swoje prawa. Układ pokarmowy coraz gorzej funkcjonuje. Zmniejsza się perystaltyka jelit.

Ponadto zmienia się stężenie kwasów żołądkowych, co daje uczucie pełności i przyczynia się do wzdęć.

Metabolizm, czyli przemiana materii, spowalnia. U 80-latka podstawowa przemiana materii wynosi 80% tej, która występuje u 40-latka. Niedożywienie może wpływać na , np. pogarsza zdolność do samodzielnego jedzenia, korzystania z toalety czy utrzymywania higieny. Obniża także dobre samopoczucie oraz może upośledzać funkcjonowanie psychospołeczne. Niedożywiony senior traci zdolności adaptacyjne. Nie podejmuje nowych inicjatyw. Nie interesuje się otaczającym go światem i przestaje się w cokolwiek angażować. Zaczyna się proces wykluczenia ze społeczeństwa, a to może doprowadzić nawet do zaniku woli życia.

Ilość a jakość

Mówi się o dwóch rodzajach niedożywienia: ilościowego i jakościowego. Pierwsze występuje wtedy, gdy nie zapewnia się organizmowi odpowiedniej ilości pożywienia. Z drugim mamy do czynienia wówczas, gdy w codziennej diecie nie dostarczamy organizmowi wystarczającej ilości mikro- i makroskładników, jak np. żelazo, cynk, wapń, magnez, fosfor, potas czy sód.

– Ryzyko niedożywienia jakościowego u seniorów jest ogromne. Zmiany fizjologiczne w przewodzie pokarmowym, będące konsekwencją starzenia się organizmu, wpływają na zmniejszenie wchłaniania wielu składników pokarmowych. Dodatkowo, niektóre leki powodują utratę apetytu i ograniczenie przyswajania cennych substancji odżywczych – mówi dr n. med. Łukasz Drozd, ekspert w zakresie żywienia klinicznego.
 
Strony : 1 2

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

DWA + PIĘĆ =

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Kobiety.net.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X