28-01-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Chorzy na raka w wieku powyżej 65 lat są bardziej narażeni niż młodsi chorzy na nieodżywienie, stwierdzili uczeni na corocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition) w Orlando na Florydzie.
Chorujące na raka osoby w podeszłym wieku potrzebują zintegrowanej diagnozy geriatrycznej, która powinna obejmować stan odżywienia. Przyjrzenie się sposobowi odżywiania i objawom, na które dieta ma wpływ, może być bardzo ważne w celu poprawy jakości życia i wskaźnika przeżycia, mówią eksperci.
Badania z udziałem 1 608 pacjentów wykazały, aż 62% chorych w wieku powyżej 65 lat było umiarkowanie lub poważnie niedożywionych w porównaniu do 45% osób młodszych.
Po skorygowaniu wskaźnika niedożywienia biorąc pod uwagę płeć, stadium rozwoju raka, stosowanie chemioterapii i cukrzycę, wyniósł on 1,75.
Jeśli chodzi o objawy związane z żywieniem i różnice zachowań obu grup wiekowych, w starszej grupie zanotowano wyższe prawdopodobieństwo przyjmowania mniejszej ilości jedzenia niż zwykle (odpowiednio 55% vs 45%) i ogólnego deficytu tłuszczu (56% vs 44%).
Starsi pacjenci jedli mniej z innych powodów niż młodsi chorzy: 51% seniorów stwierdziło, że nie mieli apetytu w porównaniu do 33% młodszych pacjentów, a 19% starszych miało problemy z zębami w porównaniu do 8% pacjentów młodszych.
Inne przyczyny/symptomy były na podobnym poziomie w obu grupach: zaparcia (20%), biegunka (odpowiednio 11% i 4%), osłabienie zmysłu smaku (około 10%) oraz nudności (10% i 13%).