08-11-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Z analiz stanu odżywienia pacjentów, które zostały przeprowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia wynika, że w chwili wypisu pacjenci mają niedobory masy ciała. Niedożywienie pojawia się po przyjęciu do szpitala u 30 procent prawidłowo odżywionych chorych, a u 70 procent pacjentów niedożywionych w chwili przyjęcia, ulega dalszemu pogłębieniu w czasie pobyt w szpitalu - pisze "Życie Warszawy".
Instytut Żywności i Żywienia alarmuje - przy wypisie ze szpitala u około połowy pacjentów stan odżywienia jest gorszy niż przy przyjęciu. U chorych stwierdzono również wyższe niedobory białkowe, witaminy C oraz kwasu foliowego. W związku z taką sytuacją Instytut opracował specjalne zalecenia w sprawie żywienia w szpitalach, które będą musiały wdrażać placówki medyczne.
Problem niedożywienia stwierdzony przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia nie jest jednak tylko polskim zmartwieniem. Już w 2001 roku Rada Europy powołała grupę ekspertów, które opracowała raport, w którym określono częstość, przyczyny oraz znaczenie niedożywienia w placówkach medycznych w Europie. Okazuje się, że przyczyną tego zjawiska jest odżywianie mniejsze od zapotrzebowania pacjentów. Niedożywienie pogłębia również głodzenie pacjentów podczas wykonywania badań i w okresie okołooperacyjnym, podawane leki oraz niesmaczna i niskokaloryczna dieta szpitalna.